پرونده الکترونیکی پزشکی چیست؟

اهمیت پرونده الکترونیک پزشکی

پرونده الکترونیکی پزشکی در  ICU

مزایای نرم افزار پرونده الکترونیک پزشکی درICU

مهمترین اجزای نرم افزار پرونده الکترونیک پزشکی در ICU

سیستم تصمیم یار بالینی DSS (Decision Support System)

زمینه های مورد استفاده سیستم DSS 

نقش پرونده الکترونیک بر ارائه خدمات درمانی

هزینه ها

ملاحظات سخت افزار و گردش کار

معایب احتمالی پرونده الکترونیکی پزشکی

مزایای سازمانی و اجتماعی

وضعیت آتی نرم افزار پرونده الکترونیک پزشکی

سابقه در ایران(شیراز)

همکاریها برای اجرای پرونده الکترونیک پزشکی در ICU

تماس با ما

 

پرونده الکترونیکی پزشکی چیست؟

Electronic Medical Record به مجموعه ای نظام مند از اطلاعات سلامت بیمار  در فرمت دیجیتال گفته می شود  که عمدتاً مراقبت‌های دوره‌ای ارائه شده به وسیله مراکز درمانی را توصیف می‌کند و در بیمارستان و سایر مراکز ارائه خدمات درمانی مثل واحدهای تخصصی یا مراکز بهداشتی نیز ایجاد می‌شود.

پرونده الکترونیکی مراقبت ویژه  که می توان آن را به عنوان یک نمونه خاص EMR  در نظر گرفت  که بر مسایل Critical Care  متمرکزتر می باشد.

 

اهمیت پرونده الکترونیک پزشکی

در سالیان اخیر، اھمیت روز افزون بخش خدمات درمانی در راستای ارتقای مدیریت سلامت منجر به  تمرکز بر بهبود کیفیت خدمات شده است و مراکز خدمات درمانی آن را به عنوان یک مزیت در رقابت های  استراتژیک مورد توجه  قرار داده اند. ھمچنین شیوع بیماری   COVID-۱۹ و عدم حضور اساتید متخصص ومجرب در برخی مراکز و با توجه  به  نیاز مدیریت صحیح دستورات پزشکی ، دسترسی صحیح از راه دور به پرونده بیمار، گزارش گیری دقیق از دستورات پزشک (میزان و نحوه مصرف دارو ) و ھمچنین قابل توجه بودن تعداد و عوارض ناشی از ناخوانا بودن  دستورات و هزینه های  صرف شده برای جبران خسارات جانی و مالی ناشی از آن ؛ نیاز به پیشگیری از این قبیل اشتباهات و به کارگیری یک روش نوین برای کاهش خطرات و هزینه های ناشی از آن احساس می شود.

همچنین ثابت شده است که  EMR می تواند با استفاده از تجزیه و تحلیل داده ها موجب کاهش بستری شدن بیماران پرخطر شود.

با درک این مطالب وبرنامه  ریزی می توان گامی موثر در جهت کاهش خطاها ، ارایه خدمات از راه دور و کاهش هزینه ها برداشت که علاوه بر رضایت بیمار، مدیریت صحیحی بر مصرف دارو و افزایش کیفیت درمان  می باشد.

 

پرونده الکترونیکی پزشکی مراقبت های  ویژه

بیش از یک دهه ، پرونده الکترونیکی پزشکی (EMR) به عنوان کلید افزایش کیفیت مراقبت و درمان شناخته شد و امروزه ارائه دهندگان از داده های پرونده بیمار، برای بهبود مدیریت مراقبت و درمان در سلامت جامعه استفاده می کنند. استفاده از این داده ها جهت مراقبت های بالینی و شناسایی بیماران کمک شایانی می کند.. پرونده الکترونیکی مراقبت ویژه  را که می توان به عنوان یک نمونه خاص EMR در نظر گرفت که بر مسایل Critical Care  متمرکزتر می باشد.

این سامانه در برگیرنده  راهکار ورود و ثبت داده ها ، درخواست مشاوره از اساتید و متخصصین در دیگر مراکز درمانی جهت تسریع در ارائه خدمات و بهبود کیفت خدمات درمانی در بیماران و ارائه برخط و آنالیز آماری داده های  بیماران بر اساس استانداردهای  پزشکی بالینی وپژوهشی است .

این راهکار ضمن ارائه  راه حلی بر خط برای دسترسی بدون محدودیت زمانی به پرونده های بیماران امکانات گسترده ای را برای جستجوی پژوهشی بدون نیاز به اتلاف وقت زیاد را فراھم میسازد.در این سیستم با توجه به امکان اتصال به HIS بیمارستانی قابلیت ارائه خروجی منطبق بر اسناد بیمارستان فراھم شده است و میتوان از برنامه برای ثبت و پرینت خلاصه دستورات  و خدمات ارائه  شده نیز استفاده کرد.

 

مزایای نرم افزار پرونده الکترونیک پزشکی در  ICU

 نرم افزار پرونده الکترونیک پزشکی (EMR) که سیستم اطلاعاتی مورد استفاده در مدیریت اسناد پزشکی محسوب می شود، دارای مزایای متعددی برای مراکز درمانی است که در ادامه برخی از آنها بیان می شود:

  • صرفه‌جویی در هزینه ها: از آن جایی که  نرم افزار پرونده الکترونیک پزشکی، سوابق را به صورت الکترونیکی نگهداری کرده و بدون کاغذ هستند، میزان کاغذ بازی، هزینه های مربوطه و فضای نگهداری اسناد کاغذی را  به طور چشمگیری کاهش می‌دهند.
  • مراقبت بهتر ازبیمار:  سیستم پرونده الکترونیک پزشکی این امکان را به پزشکان میدهد که داده های حیاتی بیمار را به اشتراک بگذارند. هنگامی که همه پزشکان دسترسی به اطلاعات موردنیاز و یکسان دارند، انتظار می روند که کیفیت کلی مراقبت های درمانی بهبود یافته و از خطای احتمالی در تشخیص، تجویز دستور و درمان پیشگیری شود.
  • افزایش کارایی:  بر خلاف اسناد کاغذی، نرم افزارهای مدیریت اسناد دسترسی سریع به اطلاعات بیمار و مدیریت متمرکز سازمان در حوزه اطلاعات را به دنبال دارد. این موضوع موجب کاهش زمان دسترسی، هزینه های دسترسی و تسهیل و ساده سازی فرایند مدیریت اطلاعات بیمار می شود.

مهمترین اجزای نرم افزار پرونده الکترونیک پزشکی در ICU

  1. Admin Panel: امکان تعریف کاربران سیستم وسطح دسترسی ها و همچنین تعریف و مدیریت دارو ها و پروسیجر های درمانی و... از ویژگی های این ماژول است.
  2. CPOE: این ماژول امکان ثبت تمامی دستورات از جمله (Medication ، Diagnosis ، IV Fluid ، Ventilator ،Consult و...) را توسط پزشک برای بیمار را فراهم می نماید.
  3. ICU Sheet: امکان ثبت تمامی دیتا های فلوشیت ICUبه صورت الکترونیکی توسط پرستار در این ماژول فراهم است.
  4. Med Sheet:  امکان ساماندهی و مدیریت تجویز داروها و سرم ها توسط پرستار در این ماژول فراهم است.
  5. Laboratory and Tele-ICU: امکان ثبت دیتا های Lab Result و دستورات Laboratory توسط پرستار برای بیمارو نیز امکان ثبت و درخواست مشاوره از دیگر مراکز و اساتید در این ماژول فراهم است.
  6.    Report: به منظور اتخاذ تصمیمات صحیح مدیریتی مصرف دارو وارائه ی مناسب خدمات نیازمند گزارشاتی دقیق از نحوه مصرف و میزان مصرف از اقلام و خدمات هستیم در این سیستم امکان تعریف و اخذ گزارش دقیق به صورت کاملا داینامیک توسط کاربران مجاز تعریف شده است.
  7. Decision Support System: این نرم افزار مجهز به ماژول سیستم تصمیم یار بالینی شامل تداخلات دارو-دارو ، دارو-آزمایش ، دارو-آلرژی.... و همچنین کمک در تصمیم پزشک در تشخیص نوع و دوز مناسب  DVT Prophylaxis ، داروهای گران قیمت و...... می باشد.
  8. Physician Note: این نرم افزار مجهزبه نوت الکترونیکی پزشک می باشد که با نظر متخصصین با تجربه به گونه ای طراحی شده است که با کمترین نیاز به تایپ توسط پزشک و عمدتا توسط پزشک وعمدتا با انتخاب گزینه ها و در کمترین زمان تاریخچه و معاینات بیمار توسط پزشک تکمیل میشود.

سیستم تصمیم یار بالینی

سیستم پشتیبانی از تصمیم و یا به طور مخفف DSS ، یک سیستم تصمیم‌گیر تحلیل‌گر بر اساس مجموعه‌ای از اطلاعات و داده های وارد شده در پرونده الکترونیک است . هدف اصلی سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری در واقع یاری رساندن به پزشکان در حین مراقبت می باشد بدین معنا که یک پزشک می تواند با این سیستم تعامل داشته باشد و درتحلیل داده های بیمار، تشخیص دهی و سایر فعالیت های بالینی ازسیستم کمک بگیرد.

 

زمینه های مورد استفاده سیستم های DSS در پرونده الکترونیک پزشکی مراقبت های ویژه

  • تولید آلارم ها و ریمایندر ها برای پزشک
  • مدیریت آلارم به پزشکان در مورد تداخلات دارویی و دستورات تکراری
  • مدیریت آلارم به پزشکان در مورد تداخل دارو با Diagnosis
  • مدیریت آلارم به پزشکان در خصوص تداخل دارو و Result Laboratory
  • مدیریت آلارم به پزشکان در مورد استفاده از داروهای گرانقیمت
  • مدیریت آلارم به پزشکان در مورد دستورهای  بیش از حد Laboratory
  • اقدام  Auto Stop توسط سیستم
  •  امکان پر کردن فرم Guideline  به ازای هر داروی تعریف شده و ارسال آن به داروخانه و داروساز بالینی
  • امکان مدیریت فرمهای Guideline توسط داروساز بالینی
  • محاسبه  GFR  هر بیمار توسط سیستم
  • امکان پر کردن فرم DVT توسط پزشک
  • ارائه پیشنهاد دارو براساس فرمDVT  و شرایط بیماربر اساس مدل کاپرینی ،پادو وا و گایدلاین های کشوری
  • ارائه پیشنهاد Procedure مناسب بر اساس فرم DVT  و شرایط بیمار
 

نقش پرونده الکترونیک بر ارائه خدمات درمانی

اثربخشی بالینی

در عرض چند دقیقه به اطلاعات بالینی، آن هم از منابع مختلف، دسترسی پیدا میکنید. همچنین با بکارگیری سیستم تصمیم یار بالینی می توانید آگاهانه تر تصمیمات درمانی را اتخاذ کنید.

قابلیت همکاری آسان

 EMRراهکار مناسب و بیمار مدار برای مشاوره های پزشکی ارائه می دهد و همچنین امکان پیگیری بیماران را با ارائه سیر بالینی بیمار در دوره های زمانی مشخص فراهم می نماید

  • جریان کار هوشمند

پرونده الکترونیک پزشکی، امکان دسترسی به اطلاعات بیمار را در کسری از ثانیه  و حتی بیرون از حیطه بیمارستان را فراهم میکند.

  • مستند سازی سریع

امکان ثبت تمامی مستندات بیمار از نسخه دارویی تا نتایج آزمایشات و تصویر برداری های رادیولوژی برای پزشک، مراکز درمانی و آزمایشگاه ها فراهم است. پس در این بین هیچ زمانی را از دست نخواهید داد.

  • تایید آسان

امکان مدیریت پرسنل بخش ICU  وکنترل تغییرات سازمانی و اقدامات کیفی از امکانات یک سیستم پرونده الکترونیک است

 

هزینه ها

قیمت  به ظاهر بالای EMR و عدم اطمینان در رابطه با ارزشی که مصرف کننده با استفاده از آن به دست می آورد، تأثیر به سزایی در پذیرش  EMRدارد. به گفته مدیران بیمارستان و پزشکانی کهEMR   را به تصویب رسانده اند، افزایش بهره وری و کاهش نیروی انسانی از زمان اجرای این فناوری از ویژگی های بارز این نرم افزار است . EMR موجب کاهش هزینه های پشتیبانی اداری، اسناد و مدارک و درخواست اطلاعات و کپی کردن اطلاعات می شود. همچنین باعث می شود تا فضای مورد نیاز برای ذخیره سازی اسناد کاهش یابد. 

 

ملاحظات سخت افزار و گردش کار

وقتی استفاده از سیستم EMR به عنوان یک راه حل نرم افزاری انتخاب می گردد، باید سخت افزار و زیرساخت های پشتیبانی را نیز در نظر گرفت. کارکنان و پرسنل باید در طول جریان کار و مدت اقامت بیمار با دستگاه های مختلفی درگیر شوند. رایانه ، لپ تاپ، تبلت ، ماوس ، صفحه کلید و مانیتور همه دستگاه های سخت افزاری هستند که ممکن است مورد استفاده قرار گیرند.

موفقیت حوزه سلامت دیجیتال تا حد زیادی به توانایی پذیرنده در درک کامل چرخه کار،  قبل از اجرا بستگی دارد. عدم انجام  این کار می تواند وقفه ای پر هزینه و وقت گیر برای ارائه خدمات ایجاد کند. درچند  آی سی یوی بیمارستان نمازی این مرحله به خوبی توسط مدیران و پرسنل سپری شده است.

 

معایب احتمالی پرونده الکترونیکی پزشکی

با وجود گزارشهایی مبنی بر رشد مزایای EMR ها، برخی از نویسندگان معایبی مرتبط با این فن‌آوری را شناسایی کرده‌اند. این معایب عبارتند از مسایل مالی، تغییرات جریان کار، از دست دادن موقتی بهره‌وری مرتبط با اتخاذ EMR، نگرانی‌های امنیتی و چندین پیامد ناخواسته.

مسائل مالی ، از جمله هزینه های اتخاذ و اجرا ، هزینه های نگهداری ، کاهش موقت درآمد همراه با از دست دادن موقت بهره وری ، تبدیل نمودارهای کاغذی به نمونه های الکترونیکی و آموزش کارکنان ، موجب ایجاد استرس برای بیمارستان ها و پزشکان جهت اتخاذ تصمیم و اجرای  EMR می شود.

یکی دیگر از مضرات  EMRاختلال موقت در جریان کار برای کادر پزشکی و کادر درمان است که منجر به ضرر موقت در بهره وری می شود. این از دست دادن بهره وری ناشی از عدم آشنایی کادر درمانی است که تا زمان یادگیری سیستم جدید ممکن است رخ دهد. یک مطالعه از چند کلینیک داخلی تخمین زده است که از دست دادن بهره وری در ماه اول ۲۰٪ ، در ماه دوم ۱۰٪ و در ماه سوم ۵٪ بوده است که در بازه های بعدی بهره بری متعاقبا به سطح اصلی خود بازگشته است.

 

مزایای سازمانی و اجتماعی

مطالعاتی که مراکز سلامت را مورد بررسی قرار داده است، نشان می دهد که استفاده ازEMR  اغلب شامل افزایش درآمد و کاهش هزینه ها، بهبود رعایت قوانین و مقررات، بهبود توانایی انجام تحقیقات و افزایش رضایت شغلی در بین پزشکان و کادر درمان شده است.

یکی دیگر از مزایای مرتبط با EMR ها، توانایی بهبود یافته برای انجام تحقیق است. داشتن داده‌های بیماران که به صورت الکترونیکی ذخیره می‌شوند، منجر به تحلیل‌های کمی بیشتر برای شناسایی جامع تر در سطح کلان شده است. از این رو، پژوهشگران سلامت می توانند از داده ها جهت پروژه های تحقیقاتی خود بهره ببرند. سازمان‌های بهداشت و محققان قادر خواهند بود که نظارت بهتری بر شیوع بیماری ها داشته و نظارت بر تهدیدات بیولوژیکی را بهبود بخشند.

اجرای EMR  در سطح ملی یک بخش ضروری است، پذیرش EMR  یکی از رویکردهای مهم جهت افزایش تمرکز، بهبود کیفیت و کاهش هزینه ها است.

 در رابطه با اهمیت EMR  در حوزه کلان کشوره ها می توان به کشور آمریکا اشاره کرد که بزرگترین سرمایه گذاری تاریخ حوزه سلامت خو د را به پرونده الکترونیک پزشکی اختصاص داده است. تقریبا از هر ۱۰ پزشک در آمریکا، ۸ پزشک گزارش داده اند که بعد از استفاده از EMR  مراقبت های بهداشتی بهبود یافته است. EMR  موجب کاهش ۶۵ درصدی خطای احتمالی دارویی و کاهش ۶۱ درصدی تکرار آزمایش های غیر ضروری شده است.

 

وضعیت آتی نرم افزار پرونده الکترونیک پزشکی

با بررسی آمار، به نظر می رسد که تقاضا برای نرم افزار پرونده الکترونیک پزشکی (EMR)  به رشد خود ادامه خواهد داد. آینده EMR ها تماما در مورد بهبود تعامل بین بیماران و مراکز ارائه دهنده خدمات درمانی( اعم از مطب، بیمارستان، کلینیک و …) است. از آن جا که تقاضا برای EMR  ها هنوز در حال افزایش است، فرصت های پیش روی این حوزه نرم افزاری نیز گسترش می یابند. در این راستا این نرم افزار قابلیت رشد و اضافه  کردن ماژول های درخواستی مورد نظر مراکز متقاضی را دارد.تا بتواند تمامی نیاز های این حوزه را برطرف نماید.

 

سابقه در ایران (شیراز)

پرونده الکترونیک پزشکی بخش مراقبت های ویژه یک سیستم کاملا بومی است که در سال ۱۳۹۳ توسط مرکز تحقیقات بیهوشی و مراقبت های ویژه شیراز با همکاری دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی طراحی و پیاده سازی گردید. این نرم افزار با تمامی معیارهای موجود و مرسوم در روند مراجعه، تشخیص، تجویز و درمان همسو و سازگار گردیده است و تیم درمانی ICU  و بیمار را یاری میدهد  که هم اکنون در سه بخش مراقبت ویژه (اوژانس ،مرکزی و عمومی) بیمارستان نمازی بزرگترین مرکز درمانی جنوب کشور، در حال اجرا و پیشرفت می باشد.

 

همکاری ها برای  اجرای پرونده الکترونیک پزشکی در ICU

  • همکاری با دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای اسقرار EMR در شهرستان لامرد به جهت راه اندازیTele ICU  و - Tele-Consult
  • همکاری با مرکز آموزشی و درمانی نمازی جهت استقرار EMR در کلیه بخش های بالینی.
 

تماس با ما

باتوجه به مزایای راه اندازی پرونده الکترونیک پزشکی ICU ، شناخت نحوه ی عملکرد آن و امکانات مورد نیاز راه اندازی آن  بسیار اهمیت دارد. درصورتی که علاقه مند به کسب اطلاعات و راه اندازی EMR هستید می توانید از روش های زیر استفاده کنید:

مکاتبه با دکتر فرید زند رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی و مراقبت های ویژه از طریق آدرس ایمیل:

zandf@sums.ac.ir

تماس با مرکز تحقیقات بیهوشی و مراقبت های ویژه : ۳۶۲۸۱۴۶۰-۰۷۱